Lucrarea dr. Mihai Ganea abordează un domeniu actual și extrem de util practicii medicale, cel al diagnosticului și terapiei unor afecțiuni chirurgicale și nechirurgicale cu metodele medicinii tradiționale. Având la bază tehnica Ryodoraku derivată din domeniul mai larg al acupuncturii, autorul o adaptează la aparatura indigenă obținând rezultate convingătoare în ceea ce privește atât extinderea examenului paraclinic de confirmare  a unui diagnostic, chiar din stadiul funcțional al bolii, cât și posibilitățile de terapie post-operatorie cu efect benefic asupra recuperării bolnavilor.

Subiectul bolnav este investigat și tratat prin această metodă prin care o sinteză reușită a noțiunilor de medicină clasică și tradițională, înscriindu-se astfel pe linia recomandărilor făcute de OMS în asistența medicală.

Având în vedere utilizarea de aparatură care se găsește curent la îndemâna unităților sanitare sau care pot fi produse cu un preț de cost minim, cât și posibilitățile de înlocuire a unor examene paraclinice costisitoare, apreciem că tehnica folosită de autor, precum și experiența sa, mrită din plin a fi cunoscute de către medicii practicieni din toate specialitățile și extinsă în cadrul unor nuclee sau centre de terapie și cercetare vizând echilibrarea energetică a bolnavilor ce se pretează a beneficia de acest tip de investigație și tratament.

Prof.univ.dr. Corneliu Neamțu
Univ. de Medicină și Farmacie "Gr.T.Popa", Iași
Lucrarea doctorului Ovidiu Robert Ganea abordeaza un capitol actual si extrem de util practicii chirurgiei ortopedice, cel al diagnosticului si terapiei unor afectiuni chirurgicale ortopedice si anume, a oaselor piciorului, respectiv astragalul, care din punct de vedere statistic reprezinta numarul unu, ca frecventa, în ultima vreme.
Fractura de astragal se produce mai frecvent prin mecanism indirect dupa flexia fortata a picioarului în sens dorsal sau actiune verticala puternica cu tasare.
Segmentul osos cel mai afectat, ca frecventa, este colul astragalului, urmeaza fracturile de corp de astragal si cele ale apofizei (fracturile de tip Shephard).
O particularitate de mentionat este simptomatologia mascata a acestor fracturi, în cazul celor fara deplasarea fragmentelor osoase fracturate, care îmbraca semnele din entorsa de glezna. În cazul fracturilor cu deplasare, acestea se însotesc cu subluxatii  sau chiar cu luxatii care determina, în secundar, deformarea marcata a regiunii.
Examenul radiologic si computer tomograf precizeaza diagnosticul în acest caz.
Sunt frecvente unele complicatii care acompaniaza fracturile deschise, maresc gradul de gravitate, influentând negativ si tardiv prognosticul, necroza aseptica postraumatica de corp de astragal si artroza grava post traumatica.
Lucrarea este bine structurata didactic, fiind un foarte bun ghid de orientare si de studiu pentru toate nivelele de specialitate în domeniul chirurgiei ortopedice.
Bibliografia selectiva si punctuala completeaza descrierea, aproape exhaustiva, a temei propusa de autor.

Dr. Mihai Ganea
Medic primar chirurg