Parca si acum vad. Lume agitata, un du-te-vino cu trenul. În vagoane unii mergeau acasa, românii plângând, din celalalt vagon se auzeau cântece de bucurie ale ungurilor, cântând si dansând, «Ciardas», batând din pinteni si cu palmele pe carâmbul cizmelor, pocnind din degete.
*
- Domnilor! Directiunea din Baia Mare s-a mutat la Zlatna. Tot personalul care voieste a veni în România sa se prezinte la Zlatna pentru noi ordine si repartizare în serviciu. Unii plecasera înainte. Itinerariul: Baia Mare - Alba Iulia - Zlatna.
*
Pe Calea Victoriei începuse sa apara invalizii de razboi. Eroii de la Odessa. Fara o mâna sau cu un picior, în cârje. Maiori, capitani, în uniforma, cu gradul respectiv în forma de unghi la capela, si ce mândri se simteau. Astazi, când scriu, îmi este sila de prostia lor. Înca erau mândri, ca sunt ciungi.

Am 15 ani. Destinul meu începe într-un apartament de serviciu murdar si insalubru alaturi de fratii si surorile mele în numar de sase.  Parintii, pe care nu-i vedeam decât seara, erau, mai tot timpul, într-o stare avansata de ebrietate.
*
Desi Adina avea 14 ani, îmi spunea ca-i place sa aiba mai multi prieteni cu care sa faca dragoste. Probabil ca având sângele acela de tiganca în ea îi place sa fie mereu în centrul atentiei si sa aiba relatii sexuale în familie. Adica, cu sotul matusii, cu prietenii prietenelor sale, rudele etc.
   […]
   - ERA NEBUNA DUPA BAIRAMURI SI SEX .
   Lui Kemal îi placea sa se duca la jocuri de noroc. Când veneau la Tecuci se duceau amândoi la jocuri de noroc si stateau acolo pâna se întuneca, iar dupa ce era bezna afara mergeau într-un parc, lânga un restaurant pe nume «Ocaua lui Cuza». Acolo, în boscheti, undeva, i-o tragea. Îmi spunea ca în boscheti, fiind tot felul de gândaci, îi cam deranjau si se murdareau, dar nu conta. Conta ca el sa se simta bine si sa o mai doreasca si mai târziu. Când ajungeau acasa, fiind toata familia si toata lumea prezenta, erau reci unul fata de celalalt.

Cititorul are posibilitatea sa cunoasca evolutia extraordinara a omului, inca incorsetat in prejudecati si spaime delirante dominate de ignoranta si prostie, spre o asa zisa lume “mai dreapta si mai buna”. Dincolo de iluzie si utopie, lumea lui Loli se dezvaluie clara si resemnata. Acesta intuieste primejdia apocaliptica a Incompetentei, incomprehensibila si neinduplecabila. Sunt texte care “cristalizeza” o intelegere mai speciala  si mai profunda a naturii omului “ de tip nou”.

Loli trebuie sa ne faca pe toti – politicieni, guvernanti, oameni de rand – sa intelegem ca « O lume mai dreapta si mai buna » nu trebuie sa ramana un simplu slogan. Expectativa, ca maniera de supravietuire, a fost si ramane o atitudine, de rezerva, extrem de periculoasa. Asa cum a spus Edmund Burke (1729–1797)  « Singurul lucru necesar pentru ca raul sa triumfe este ca oamenii buni sa stea deoparte »